Viacero domácností nemá v týchto dňoch pitnú vodu

23.02.2011 Vranov nad Topľou

Hanušovce nad Topľou 23. februára (TASR) - Viacero domácností je od minulého týždňa v meste Hanušovce nad Topľou odpojených od zdroja pitnej vody.
Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a. s. , pristúpila k tomuto kroku na základe pohľadávok, ktoré eviduje voči správcovi bytov a nebytových priestorov - Mestskému podniku služieb.
"VVS, a. s. , eviduje pohľadávku za dodávku pitnej vody a odvedenie odpadových vôd voči Mestskému podniku služieb, s.r.o. , Hanušovce nad Topľou, ktorej zakladateľom je mesto Hanušovce nad Topľou, vo výške 33.656,82 eura, " informovala TASR Adriana Marušinová z Agentúry PENELOPA, ktorá je PR zástupcom VVS, a. s.
Ako dodala, vo štvrtok 17. februára pristúpili vodárne k prerušeniu dodávky pitnej vody pre 12 odberných miest. Na základe návrhu na riešenie vzniknutej situácie zo strany mesta následne dodávku vody do troch odberných miest, a to domu služieb, zdravotného strediska a domu smútku obnovili v piatok 18. februára.
Na základe ďalších rokovaní s miestnou samosprávou a čiastočnej úhrady pohľadávky obnovili vodárne v utorok 22. februára dodávku vody do ďalších piatich odberných miest v obytných domoch na uliciach Jarmočná, Slovenská a Kukorelliho.
"Prerušená dodávka vody zostáva na štyroch odberných miestach. Ide o obytné domy na ulici Pod Šibenou číslo 557, 563, 564 a Kláštornej ulici číslo 667. Za uvedené odberné miesta evidujeme pohľadávku vo výške 21.764,11 eura. Obnoviť dodávku pitnej vody bude možné po úhrade pohľadávky, respektíve po predložení návrhu zo strany mesta Hanušovce nad Topľou na vyrovnanie dlhu, " uzavrela Marušinová.
Vzniknutá situácia však komplikuje v odpojených bytovkách život mnohým Hanušovčanom, ktorí za vodu pravidelne platia. V niekoľkých rodinách sú aj ľudia s vážnymi zdravotnými problémami. Dotknutí obyvatelia sú tak odkázaní v týchto dňoch na vodu z cisterny, studní či miestneho potoka.
"V jednom z bytových domov po dohode s vodárňami 14 rodinám dnes odpoja podružné vodomery a ôsmim rodinám, ktoré platia, dodávku vody obnovia. So 14 dlžníkmi chceme následne dohodnúť splátkové kalendáre, " uviedol pre TASR zástupca primátora mesta Martin Tkáč. Ako dodal, obnovenia dodávok vody by sa mali dočkať podobným spôsobom aj platiči na ulici Pod Šibenou.
Podľa Tkáča má Mestský podnik služieb za sebou obdobie zlého hospodárenia a nevylúčil, že pôjde do konkurzu. Čiastočnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu pravdepodobne nesú aj neplatiči prevažne z mestských nájomných bytov, ktorí dlžia spoločnosti asi 80.000 eur.
 

Vyberte región